انتروپیون یا برگشتگی پلک به داخل چگونه درمان می شود؟
انتروپیون به وضعیتی گفته میشود که در طی آن پلک چشم به سمت داخل برگشته است بنابراین مژه ها و پوست به سطح چشم برخورد داشته و با هم سایش مییابند. این وضعیت منجر به ایجاد ناراحتی در چشم و اذیت فرد میشود. زمانی که فرد دارای انتروپیون است ممکن است پلکها در تمام شرایط به سمت داخل برگشتگی پیدا کنند و یا تنها زمانی این برگشتگی ایجاد شود که فرد با شدت پلک بزند یا پلکهای خود را محکم به هم بفشارد. انتروپیون در افراد بزرگسال شایعتر است و بصورت عمومی این برگشتگی پلک به داخل در پلک پایین ایجاد میگردد. بصورت کلی روند درمانی کامل برگشتی پلک به داخل شامل جراحی است اما استفاده از راهکارهای دیگر مانند اشک مصنوعی و یا مرطوب کنندهها نیز میتواند به بهبود علائم کمک کند. اهمیت توجه به انتروپیون و درمان آن این است که در صورتی که این وضعیت بدون رسیدگی و درمان باقی بماند میتواند منجر به ایجاد آسیب به سطح شفاف قرنیه شده، عفونت و نیز کاهش بینایی را در درجات مختلف ایجاد نماید.
انواع جراحی های زیبایی و درمانی چشم، توسط دکتر بهرام اشراقی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم، با مهارت بالا و بکارگیری تکنیک درست انجام میشوند. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت از مطب تهران با شماره های 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره 03136205114 تماس حاصل فرمایید.
انتروپیون یا برگشتگی پلک به داخل چگونه درمان میشود؟
روشهای درمان انتروپیون ممکن است متفاوت باشند و شامل روش تهاجمی (جراحی) و روش غیرتهاجمی (غیرجراحی) است. انواع روشهای کاهش آسیب و نیز درمان برگشتگی پلک به داخل در ادامهی مطلب بیان میشوند.
مدیریت محافظه کارانه:
هدف مدیریت محافظه کارانه کاهش احتمال آسیب به چشم است و معمولا درمان قطعی یا کامل انتروپیون شناخته نمیشود. مدیریت محافظه کارانه شامل استفاده از اشک مصنوعی، پمادهای چشمی مرطوب کننده و نیز لنزهای تماسی است که میتوانند از سطح چشم در برابر ضربههای مکانیکی ناشی از برگشتگی مژهها به داخل محافظت کنند. استفاده از نوار (Tape) به موازات حاشیهی پلک زیرین نیز یک روش محافظتی در مقابل آسیبهای برگشتگی پلک به داخل است. استفاده از سم بوتولینیوم که روش بوتاکس نام دارد نیز یک روش ایمن، موثر اما موقتی است که برای درمان انتروپیون یا برگشتگی پلک به داخل به کار میرود. استفاده از بوتاکس منجر به فلج موقتی برخی عضلات شده و میتواند بصورت موقتی انتروپیون را رفع نماید. با این حال ایراد استفاده از بوتاکس برای درمان برگشتگی پلک به داخل این است که اثر مواد استفاده شده دو تا سه ماه طول میکشد و پس از این دوره نیاز است تا تزریق مجدد بوتاکس صورت بگیرد.
درمان انتروپیون با استفاده از جراحی:
1. استفاده از بخیههای دوبازو: در این روش که یک روش کم تهاجمی، سریع و کم هزینه است یک بخیه قابل جذب به شکل دوبازو به داخل ساختار فورنیکس ملتحمه وارد میشود و به شکلی قرار میگیرد تا پایینتر از خط مژه بیرون آمده و امکان تغییر پلکها را ایجاد نماید. این روش یک روش مرسوم در درمان انتروپیون نبوده و احتمال عود مجدد و نیاز به جراحی دوباره وجود دارد.
2. جراحی عضلهی رترکتور پلکی: عضلهی رترکتور (retractor) مسئول باز و بسته شدن پلک است و جراحی این عضله میتواند منجر به بهبود وضعیت انتروپیون یا برگشتگی پلک به داخل گردد. رویکردهای مختلف و روشهای جراحی متفاوتی برای جراحی این بخش وجود دارند که شامل برش مستقیم بیرونی یا روش جراحی داخلی فراملتحمهای است.
3. سفت کردن تاندون کانتال خارجى: کانتال خارجى یکی از تاندونهای مرتبط با پلک است که در بخش جانبی چشم قرار میگیرد. این روش جراحی میتواند منجر به بازیابی عملکرد فیزیولوژیک و کشش پلک پایین بدون ایجاد آسیبهای حاشیهای یا ضعف در پلک شود.
علاوه بر روشهای بیان شده ممکن است ترکیبی از روشهای جراحی نیز به کار روند. برای مثال در برخی افراد استفاده از بخیههای دوبازویی همراه با جراحی سفت کردن تاندون کانتال نتایج بهتری را نسبت به انجام انفرادی هر دو جراحی از خود نشان دهد. به طور کلی روش انتخاب شده برای درمان انتروپیون یا برگشتگی پلک به داخل بسته به شرایط فرد و وضعیت انتروپیون دارد.
عوارض و معایب روش جراحی انتروپیون چیست؟
اگرچه روشهای جراحی انتروپیون روشهای درمانی ایمن و کارامدی به شمار میروند اما ممکن است دارای عوارض و معایبی باشند. لازم است تا این عوارض پس از جراحی شناسایی شده و برطرف شوند تا از آسیبهای دائمی احتمالی آنها جلوگیری گردد. از جمله عوارض و معایب احتمالی روش جراحی انتروپیون میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ایجاد عفونت در چشم و بافتهای اطراف آن
- ایجاد سایق، آسیب یا خراش در قرنیه
- از دست دادن بینایی
بنابراین قبل از انتخاب روش درمانی لازم است تا وضعیت برگشتگی پلک به داخل به درستی بررسی شود و فرد از احتمال عوارض آگاهی یابد. انجام جراحی توسط پزشک مجرب میتواند خطر هر کدام از این عوارض و مشکلات پس از جراحی را کاهش داده و تاثیر روند درمانی را بهبود بخشد.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند بلفاروپلاستی پلک فوقانی و تحتانی، جراحی لیفت شقیقه، جراحی لیفت ابرو و روشهای غیر جراحی مانند تزریق ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، میتواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علائم اولیه پیرچشمی چیست؟
تاریخ انتشار : 1396-03-28تاریخ بروز رسانی : 1403-05-27 -
تومور لیپودرموئید چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-09-25تاریخ بروز رسانی : 1401-10-06 -
پرش پلک چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1401-09-28 -
آب مروارید چیست؟
تاریخ انتشار : 1394-11-25تاریخ بروز رسانی : 1403-04-31 -
گلوکوم یا آب سیاه چشم چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-06-06تاریخ بروز رسانی : 1403-06-29
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .