علت تاری دید چشم و راه های درمان آن
تاری دید چشم به شرایطی اطلاق میشود که در طی آن فرد دقت بینایی خود را از دست میدهد و اجسام از حالت فوکوس خارج شده و حالتی مات و غیرشفاف مییابند. اولین دلیل تاری دید مشکلات انکساری در چشم است که شامل دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم میشود؛ با این حال تاری دید میتواند ناشی از مشکلات زمینهای جدیتر و خطرناکتری نیز باشد. این مشکلات جدیتر میتوانند شامل برخی بیماریهای عصبی باشد که سلامت بینایی فرد را تهدید میکنند. به طور کلی، علت ایجاد تاری دید چشم هر چه باشد، منجر به اختلال در یکی از بخشهای چشم مانند قرنیه، مردمک یا عصب چشم میشود. در این مطلب به بررسی دلایل ایجاد تاری دید چشم و روش های درمان تاری دید چشم خواهیم پرداخت.
علت تاری دید چشمها:
تاری دید ممکن است ناگهانی ایجاد شود یا به تدریج بروز کند و حالتی مزمن داشته باشد. از جمله دلایل تاری دید چشم تدریجی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نزدیک بینی: نزدیک بینی یکی از دلایل ایجاد تصویر تار از اجسام است. استفاده از عینک و لنزهای تماسی از جمله راهکارهای درمانی تاری دید ناشی از نزدیک بینی است.
دوربینی: در این حالت اجسامی که در دوردست هستند شفاف و اجسام نزدیک تر حالت تار دارند.
آستیگماتیسم: در این حالت تاری دید در مشاهدهی اجسامی در تمامی فواصل ایجاد میشود و علت آن شکل نامناسب قرنیه است.
پیرچشمی: ممکن است افراد با افزایش سن به بالای 40 سالگی مشاهده کنند که به تدریج کیفیت بینایی آنها کاهش یافته و دچار تاری دید میشود. علت پیرچشمی کاهش توانایی ذاتی عدسی چشم برای تغییر شکل در اثر افزایش سن است.
از سایر دلایل ایجاد تاری چشم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خشکی مزمن چشمها
بارداری
میگرن
جراحی لیزیک
برخی داروها و قطرههای چشمی
استفاده از لنزهای تماسی
آب مروارید
رتینوپاتی ناشی از دیابت
علت تاری دید ناگهانی در چشم ها
گاهی تاری دید ناگهانی در چشم ها ایجاد میشود که میتواند نشانگر یک خطر جدی باشد و لازم است تا فورا فرد به یک مرکز درمانی منتقل شود. از جمله دلایلی که میتوانند منجر به ایجاد تاری دید ناگهانی شوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جداشدن شبکیه: زمانی که شبکیه اتصال خود به بافت خونی و عصبی پشت چشم را از دست دهد علائمی چون نور درخشان، نقاط تاریک در کنار تاری دید بروز میکنند. در این حالت لازم است تا برای جلوگیری از نابینایی دائمی، فرد هر چه سریعتر به مراکز درمانی منتقل شود.
سکته: زمانی که بخشی از مغز عملکرد خود را به دلیل سکته از دست دهد ممکن است علائم آن به شکل تاری یا از دست رفتن بینایی مشاهده شوند. معمولا در این حالت تنها یکی از چشمها درگیر میشود.
حملهی ایسکمیک موقت: این حالت نوعی سکته است که کمتر از ۲۴ ساعت طول میکشد و یکی از علائم آن میتواند تاری دید ناگهانی باشد.
دژنراسیون ماکولار: مرکز شبکیه که ماکولا نام دارد ممکن است با رگهایی غیرطبیعی پر شود که میتوانند منجر به ترشح خون یا سایر مایعات زیستی به ماکولا شوند. در این حالت تاری دید ایجاد میشود.
گلوکوم زاویهی بسته: این حالت زمانی ایجاد میشود که سیستم تخلیهی مایعات درون چشم مسدود میشود و فشار درون چشم به سرعت افزایش یافته و قرمزی و درد چشمها ایجاد میشود و نیاز به مداخلات پزشکی سریع و اورژانسی دارد.
کشش و فشار به چشم: زمانی که فرد به مدت طولانی به یک نقطه بدون استراحت زل بزند چشمان او دچار فشار زیادی میشوند. این شرایط پس از استفادهی طولانی مدت از موبایل و لپتاپ، رانندگی در شب و نیز مطالعه در نور کم میتواند ایجاد شود و منجر به تاری دید میگردد.
ورم ملتحمه: به عفونت در بخش بیرونی چشم گفته میشود که به دلایلی چون ویروسها و باکتریها ایجاد میگردد و میتواند منجر به تاری دید شود.
آسیب قرنیه: در صورتی که سطح شفاف قرنیه دچار خراشیدگی شود ممکن است نور به درستی نشکسته و تصاویر اشیاء تار دیده شود.
قند خون بالا: این مسئله منجر به ورم عدسی چشم شده و میتواند تاری دید را در پی داشته باشد.
هایفما: هایفما نیز از مشکلات مرتبط با چشم است که میتواند منجر به تاری دید شود. هایفا به شرایطی گفته میشود که خون، در اثر ایجاد جراحت، بصورت تودهای به رنگ قرمز تیره در مقابل کرهی چشم جمع میشود.
التهاب عنبیه (ایریتیس): عنبیه که به بخش رنگی چشم گفته میشود زمانی ملتهب میشود که به دلیل یک واکنش خودایمن یا عفونت، واکنش التهابی در آن آغاز شود. التهاب عنبیه یکی از دلایل ایجاد تاری دید میتواند باشد.
درباره جراحی پلک شرقی بیشتر بدانید ...
التهاب قرنیه (کراتیتیس): التهاب قرنیه ممکن است در اثر یک عفونت ایجاد شود. عفونت قرنیه نیز میتواند در اثر آلودگی لنزهای تماسی یا سایر انواع آلودگیها ایجاد شود. التهاب قرنیه نیز یکی از دلایل تاری دید است.
آسیب ماکولا: ماکولا (macula) بخش مرکزی شبکیه است که نقش مهمی در دید افراد دارد. گاهی این بخش از شبکیه دچار آسیب شده و پاره میشود. در این حالت ممکن است تاری دید ایجاد شود. معمولا این مسئله تنها در یک چشم مشاهده میشود.
التهاب عصب بینایی: عصب بینایی مسئول ارتباط چشم و مغز است. زمانی که التهاب این عصب به دلیل بیماریهای خودایمن از جمله شروع زودرس ام اس ایجاد شود میتواند منجر به تاری دید از جمله در یک چشم شود.
التهاب شریانهای گیجگاهی: التهاب این شریانها میتواند منجر به سردردهای آزاردهنده و در برخی موارد نیز تاری دید شود.
یوئیت (Uveitis): به التهاب بافت یوهچشم(التهاب لایه میانی چشم) گفته میشود. یوه لایهٔ میانی چشم است و شاملعنبیه،جسم مژگانیومشیمیهاست و التهاب آن به دلیل عفونت یا بیماری خودایمن میتواند منجر به تاری دید شود.
درمان تاری دید
درمان تاری دید بستگی به علت ایجاد آن دارد. همانگونه که اشاره شد دلایل مختلفی برای ایجاد تاری دید وجود دارد بنابراین انتخاب روش درمانی نیز وابسته به نوع عامل ایجاد آن خواهد داشت. زمانی که تاری دید ناگهانی ایجاد شود لازم است تا فرد فورا به اورژانس مراجعه نماید. این تاری دید از جمله با علائم دیگری مانند سر درد، افزایش فشار چشم و ... همراه است. در برخی موارد استفاده از عینک، لنزهای تماسی یا جراحیهای ترمیم بینایی مانند لیزیک میتوانند منجر به بهبود شرایط بینایی شوند. در برخی موارد دیگر نیز، مانند تاری دید در اثر قند خون بالا، با تغییر سبک زندگی و تغذیه میتوان تاری دید را درمان کرد. در موارد جدیتر مانند آسیب عصب بینایی نیز روشهای درمانی دیگری به کار میروند که ممکن است گاهی، در شرایطی که عصب بینایی تخریب شده است، کارساز نباشند. بنابراین باید توجه داشت که انتخاب روش مناسب درمانی وابستگی کاملی به علت ایجاد آن دارد.
در مورد تاری دید چه زمانی باید به چشم پزشک مراجعه کرد؟
هنگامی که تاری دید همراه با چند علامت دیگر باشد بهتر است با چشم پزشک مشورت شود. در صورتی که قرمزی چشم همراه با درد و بدون ترشحات از چشم باشد بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد. وجود زمینهی بیماریهای سیستماتیک مانند سکته یا دیابت معاینهی سریع اهمیت بیشتری پیدا میکند.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی افتادگی پلک ، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر ، ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، میتواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بهترین درمان دوربینی چشم چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-05-15تاریخ بروز رسانی : 1403-06-25 -
منظور از عیوب انکساری چشم چیست و چگونه درمان می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-12-26تاریخ بروز رسانی : 1403-01-02 -
دو بینی چیست و چگونه تشخیص داده و درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-05-13تاریخ بروز رسانی : 1403-06-25
نظرات کاربران درباره این مطلب :رضا سعیدی [ 1402-07-15 ]
سلام من حدود دو ماه نیم پیش وقتی از خواب بیدار شدم با چشم چپ همه چی رو تار میدیدم با این شرایط به دکتر مراجعه کردم و برایم آمپول تزریق کرد ولی بعد دو ماه هنوز تار میبینم و بهتر نشده باید چکار کنم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .