تومور بدخیم چشم چگونه درمان میشود و چه علائمی دارد؟
تومورها مجموعه ای از سلولهای غیرطبیعی هستند که توان رشد و تقسیم در آنها به شکل غیرطبیعی افزایش یافته است. اگر تومورها پس از تشکیل به بافت های مجاور و بافتهای دورتر حرکت کنند در این حالت تومور به شکل بدخیم است و سرطان ایجاد میگردد اما در صورتی که تومور ایجاد شده تنها در محل اولیه حضور داشته باشد و به سایر بافتها حرکت نکند این نوع تومور را تومور خوش خیم گوییم.
تومور بدخیم چشم به هر نوع توموری گفته میشود که توانایی حرکت در بین بافت ها را داشته و در چشم نیز حضور دارد. این تومورها به علت اینکه در اندام حساسی به نام چشم حضور دارند میتوانند آسیب های جبران ناپذیری در پی داشته باشند. از همین رو درمان آنها بسیار مهم است. در این مطلب قصد داریم تا اطلاعاتی کلی در مورد تومور بدخیم چشم برای شما ارائه کنیم.
تشخیص و درمان انواع بیماریها و مشکلات اطراف چشم و جراحی های زیبایی و جوانسازی چشم ، جزو اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم انجام میشود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن های 88713593-021 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114-031 تماس حاصل فرمایید.
سرطان چشم
سرطان چشم در حقیقت یک واژه عمومی و کلی است که انواعی از تومورهایی را شامل میشود که در بخش های مختلف چشم ایجاد میشوند. سرطان چشم انواع مختلفی دارد که در ادامه به اصلی ترین آنها اشاره میکنیم.
متاستاز چشم
زمانی که سلولهای سرطانی ایجاد میشوند ابتدا در یک ناحیه از بدن هستند. این سلولها ممکن است در همان محل اولیه باقی بمانند و ایجاد تومور خوش خیم کنند. گاهی سلولهای غیرطبیعی از محل اولیه خود جدا میشوند و به درون جریان خون راه می یابند. جریان خون میتواند این سلولها را در بدن حرکت داده و در بافتی غیر از بافت اولیه رها سازد. این فرایند که در طی آن سلولهای سرطانی از محل اولیه خود حرکت کرده و در بافت جدیدی قرار میگیرند متاستاز نام دارد. سلولهای غیرطبیعی در محل جدید خود شروع به تولید سلولهای غیرطبیعی بیشتر میکنند و تومور جدیدی در محل جدید ایجاد میشود. تومور جدید نیز ممکن است متاستاز دهد و به این ترتیب بافتهای بیشتری درگیر تومور شود. اگر سلولهای توموری متاستاز دهند در این حالت از حالت خوش خیم به حالت بدخیم تبدیل شده اند که سرطان نام دارد. سرطان چشم نیز ممکن است متاستاز کرده و به سایر بافت ها کشیده شود و یا خود تومورهای داخل چشم حاصل متاستاز سرطانهای دیگری باشند.
سرطان چشم چیست؟
سرطان چشم به هر نوعی از سرطان گفته میشود که از چشم ها شروع شده و به سایر نقاط بدن انتقال می یابد. سرطان زمانی ایجاد میشود که سلولها بدون کنترل شروع به تکثیر میکنند. مشهورترین نوع سرطان چشم ملانوما نام دارد اما انواع کمتر شایعی نیز وجود دارند که انواع مختلفی از سلولها را در چشم تحت تاثیر قرار میدهند.
چشم از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
- کره چشم که بیشتر آن را محتوای ژله مانند پر میکند که زجاجیه نام دارد و دارای سه لایه اصلی به نام های صلبیه، شبکیه و لایه عروقی برای تغذیه چشم است.
- اوربیت، کاسه یا حدقه چشم که ساختاری است که کره چشم را احاطه کرده است.
- ساختارهای جانبی چشم مانند پلک ها و غدد اشکی
انواعی از سرطان ممکن است هر کدام از این بخشها را درگیر کنند. سرطانی که درون چشم ایجاد میشود سرطان اینترآکولار نامیده میشود. سرطانهایی که در چشم شروع میشوند سرطانهای اینترآکولار اولیه نام دارند و سرطانهایی که در بخش دیگری از بدن شروع میشوند و سپس به چشم مهاجرت میکنند سرطانهای اینترآکولار ثانویه نام دارند. رایج ترین سرطانهای اولیه چشم در بزرگسالی شامل موارد زیر هستند:
- ملانوما که شایع ترین نوع سرطان چشم است
- لنفومای غیرهاجکین
رایج ترین سرطانهای اولیه چشم در کودکان نیز شامل موارد زیر است:
- رتینوبلاستوما (Retinoblastoma)
- مدولواپیتلیوما (Medulloepithelioma)
سرطانهای ثانویه چشم در حقیقت سرطان چشم حقیقی نیستند. شایع ترین سرطانهایی که بصورت ثانویه در چشم ظاهر میشوند و سرطان ثانویه چشم را ایجاد میکنند شامل سرطان سینه و سرطان ریه هستند.
ملانوم چشم
ملانومای اینترآکولار یا ملانومای داخل چشمی شایع ترین نوعی از سرطان است که در درون کره چشم بزرگسالان رشد میکند. اگرچه در بین سرطانهای چشم، ملانوما شایع ترین شکل سرطان چشم است اما در بین تمام سرطانهایی که انسانها به آن مبتلا میشوند سرطان نادری به شمار میرود. ملانومای پوستی شایع تر از ملانومای چشمی است. علت نامگذاری ملانوما این است که این نوع سرطان از سلولهایی شروع به تشکیل میکند که ملانوسیت نام داشته و مسئول تولید رنگدانه در بدن هستند. خود ملانومی چشم نیز انواعی دارد که بر اساس محل تشکیل آن نامگذاری میشود.
ملانوم چشم چه علائمی دارد
بسیاری از افراد مبتلا به ملانوما علامتی را احساس نمی کنند مگر اینکه سرطان در بخش هایی از چشم به حد کافی رشد کند یا سرطان به مرحله پیشرفته برسد. در عین حال باید توجه داشت که بیماریهای شایع تر و کم خطرتری نیز وجود دارند که علائم مشابه با ملانوم چشم را دارند. بنابراین تشخیص دقیق علت ایجاد علائم نیاز به نظر تخصصی پزشک خواهد داشت. اصلی ترین علائم تومور بدخیم چشم شامل موارد زیر است:
- مشکلات بینایی مانند تاری دید یا از دست دادن ناگهانی بینایی
- مشاهده نقاط نورانی یا ذرات معلق در میدان دید
- کاهش میدان دید و از دست دادن بخشی از بینایی
- رشد نقاط سیاه و تیره در بخش رنگی چشم
- تغییر در شکل و یا رنگ مردمک چشم (حفره مرکزی چشم)
- تغییر جایگاه و محل قرارگیری کره چشم در حدقه
- بیرون زدگی چشم ها
- تغییر در شکل حرکت چشم در داخل حدقه
- ایجاد درد: این علامت نادر است و زمانی ایجاد میشود که تومور بدخیم چشم به حد کافی رشد کرده باشد.
علائم وجود تومور در پشت چشم
بطور کلی تومور چشم ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشد. علائم تومور ممکن است برای خود فرد قابل تشخیص نباشند و زمانی وجود تومور در چشم مشخص شود که فرد برای بررسی معمول چشم خود به پزشک مراجعه میکند. علائم تومور چشم (شکل خوش خیم تومور) با علائم تومور بدخیم (سرطان) مشابه بوده و میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشاهده سایه، درخشش نور یا خطوط نورانی معلق در میدان دید
- تاری دید
- نقطه تاریک در درون چشم که رشد میکند
- از دست دادن کامل یا جزئی بینایی
- بیرون زدگی یک چشم
- وجود توده یا برجستگی بر روی چشم یا پلک که رشد میکند
- سوزش یا خارش چشم که از بین نمیرود
- درد در اطراف چشم که به ندرت رخ میدهد
کیست پلک چشم
کیست پلک چشم در زبان عامیانه به هر نوع برجستگی گفته میشود که بر روی پلک چشم رشد میکند اما از نظر تخصصی انواعی از کیست پلک چشم وجود دارند که از نظر ساختار و علت ایجاد با هم تفاوت هایی دارند. بنابراین میتوان تومورهای پلک چشم را نیز نوعی کیست پلک چشم نامید. معمولا کیست ها بصورت خودبخودی از بین میروند و به ندرت به جراحی کیست پلک چشم نیازمند میشوند. انواع کیست پلک چشم شامل موارد زیر هستند:
- گل مژه : علت ایجاد این نوع کیست وجود عفونت در پایه مژه ها است.
- تومورهای خوش خیم
- تومورهای سرطانی
- پاپیلوما: عامل ایجاد این نوع کیست نوعی عفونت ویروسی است و شکلی مانند زگیل دارد.
- شالازیون: عامل ایجاد این نوع کیست ها انسداد غدد حاوی چربی است.
لنفوم چشم
لنفوم چشم نوعی از سرطان است که میتواند چشم را نیز تحت تاثیر قرار دهد. لنفوم چشم نیز بصورت سرطان لنفوم اولیه میتواند باشد؛ به این معنی که سلولهای سرطانی برای اولین بار در چشم ایجاد شده اند و از سایر بافتها به چشم متاستاز نکرده اند. لنفوم چشم ممکن است در شبیکه یا ساختارهای مرتبط با زجاجیه چشم در درون چشم تشکیل شود. لنفوم چشم میتواند عصب بینایی در پشت چشم را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در 80 درصد افراد مبتلا به لنفوم چشم شاهد درگیری هر دو چشم با این بیماری هستیم. بسیاری از افراد مبتلا به لنفوم چشم نیز در بخشی از مغز خود دچار این بیماری هستند. لنفوم چشم انواع گوناگونی دارد که شایعترین آنها لنفوم غیرهاجکین سلولهای بی است. بسیاری از افرادی که مبتلا به این بیماری میشوند یا در سنین بالا قرار دارند و یا مبتلا به بیماریهای نقص سیستم ایمنی هستند.
تومور بدخیم چشم چگونه درمان میشود؟
5 روش اصلی برای درمان تومور ملانوم بدخیم چشم وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:
- جراحی: شایع ترین روش درمان ملانوم اینترآکولار است. جراحی ملانوم چشم شکل های مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:
- برداشتن تومور همراه با بخش کوچکی از بافت چشم
- برداشتن کل چشم (تخلیه چشم) همراه با عصب بینایی
- برداشتن کل چشم همراه با بافتهای کناری شامل عضلات، عصب، پلک و ...
- رادیودرمانی: در این روش درمانی از پرتو ایکس پرقدرت یا سایر انواع پرتوها برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
- لیزر درمانی: در این روش از پرتو لیزری برای تخریب عروقی استفاده میشود که مسئول تغذیه و اکسیژن رسانی به سلولهای سرطانی هستند.
- ترموتراپی: در این روش درمانی از گرمای لیزر برای تخریب سلولهای سرطانی و از هم پاشیدن تومور استفاده میشود.
- شیمی درمانی: در این روش درمانی از داروها برای تخریب سلولهای سرطانی استفاده میشود.
معمولا لازم است تا چند روش درمانی بصورت همزمان با هم به کار روند تا نتایج درمانی رضایت بخش باشد.
تشخیص و درمان انواع بیماریها و مشکلات اطراف چشم مانند پتوز و انجام روشهای زیبایی و جوانسازی چشم از قبیل هایفوتراپی اطراف چشم، جزو اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم انجام میشود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن های 88713593-021 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114-031 تماس حاصل فرمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
گل مژه چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1395-10-13تاریخ بروز رسانی : 1403-05-23 -
تومور اربیت چشم چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-07-27تاریخ بروز رسانی : 1400-11-20 -
گلوکوم یا آب سیاه چشم چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-06-06تاریخ بروز رسانی : 1403-06-29 -
آب مروارید چیست؟
تاریخ انتشار : 1394-11-25تاریخ بروز رسانی : 1403-04-31 -
بیماری بهجت چشم چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-11-19تاریخ بروز رسانی : 1401-11-29
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .