چه کسانی برای عمل پی آر کی مناسب هستند؟
عمل پی آر کی یکی از جراحی های ایمن و محبوب برای رفع عیوب انکساری چشم است که با استفاده از لیزر و با تغییر شکل سطح قرنیه انجام میگیرد. این عمل شباهت بسیاری به عمل لیزیک دارد و گاهی بعنوان عمل جایگزین لیزیک نیز از آن یاد میشود. در این مطلب قصد داریم تا شما را با عمل پی آر کی آشنا کرده و به این پرسش که چه کسانی برای عمل پی آر کی مناسب هستند پاسخ دهیم.
تجربه عمل پی آر کی
تجربه عمل پی آر کی یک تجربه بدون درد و کوتاه مدت است. عمل پی آر کی یک عمل ایمن است که در مدت زمان حدودی نیم ساعت و بدون نیاز به بیهوشی عمومی انجام میشود. در طی این جراحی مراحل زیر رخ میدهند:
- ابتدا چشم ها با قطره های بی حس کننده، بی حس میشوند تا در طی جراحی دردی احساس نشود.
- هولدری در مقابل پلک ها قرار میگیرد که مانع بسته شدن آنها در طی جراحی میشود. بنابراین در طی جراحی چشم های فرد باز خواهند بود.
- با استفاده از لیزر یا مواد شیمیایی لایه رویی قرنیه که اپی تلیوم نام دارد برداشته میشود.
- پس از این مرحله، از تابش لیزر برای تغییر شکل قرنیه استفاده میشود.
- پس از نیم ساعت جراحی به پایان میرسد و فرد میتواند با تایید پزشک، مرکز درمانی را ترک کند. همچنین داروهای ضدالتهاب و قطره های چشمی تجویز میشوند که در طی اولین ساعات پس از جراحی و طبق توصیه پزشک مصرف میشوند.
- در پایان جراحی نیز یک لنز تماسی شفاف بر روی قرنیه قرار میگیرد که میتواند التهاب چشم را در طی بازه بهبودی کاهش دهد. این لنز تماسی در حقیقت مانند یک بانداژ عمل میکند.
چه کسانی برای عمل پی آر کی مناسب هستند؟
به طور کلی افرادی که از مشکلات انکساری چشم مانند دوربینی ، نزدیک بینی و آستیگماتیسم رنج میبرند گزینه های مناسبی برای عمل پی آر کی هستند و عمل پی آر کی میتواند نتایج بسیار مناسبی در این افراد ایجاد نماید. برای عمل پی آر کی لازم است تا شرایطی در افراد وجود داشته باشد؛ از جمله:
- سلامت عمومی افراد در وضعیت مناسبی باشد و بیماری زمینه ای جدی وجود نداشته باشد.
- حداقل سن افراد باید 18 سال باشد.
- افراد در دوران بارداری نباشند
- به هر علتی، نیاز به مراقبت پزشکی از افراد وجود نداشته باشد.
- وضعیت بینایی آنها در طی حداقل یک سال گذشته پایدار و شماره چشم آنها ثابت بوده باشد.
- در حداقل یک سال گذشته آسیب چشم یا هر نوع جراحی چشم را تجربه نکرده باشند.
- مبتلا به سندروم خشکی چشم نباشد.
- در جراحی لیزیک برشی به نام فلاپ بر روی قرنیه ایجاد میشود از همین رو لازم است تا قرنیه ضخامت مناسبی داشته باشد. با توجه به اینکه در طی جراحی پی آر کی نیازی به این فلاپ نیست بنابراین ضخامت قرنیه به عنوان پیش نیاز مطرح نمیشود و پی آر کی برای افرادی با ضخامت قرنیه پایین نیز قابل انجام است.
مراقبت های بعد از عمل پی آر کی
پس از عمل پی آر کی لازم است تا نکاتی رعایت شوند تا عوارض پس از عمل پی آر کی به حداقل برسند. از جمله مراقبت های بعد از عمل پی آر کی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در روز جراحی از لباسی استفاده شود که بتوان پس از جراحی با همان لباس در منزل به استراحت پرداخت.
- حداقل 24 ساعت پس از جراحی پی آر کی به استراحت مطلق اختصاص یابد.
- بازگشت به فعالیت های روزانه یا فعالیت های سنگین و ورزشی با مشورت با پزشک صورت گیرد.
- پس از عمل پی آر کی لازم است تا فرد برای انجام کارهای روزمره مانند رانندگی، آشپزی و ... از افراد دیگر کمک بگیرد. حداقل به مدت یک هفته لازم است تا از آشپزی توسط خود فرد انجام نشود. رانندگی تا زمانی وضعیت بینایی به حالت پایدار نرسد و پزشک اجازه ندهد ممنوع است.
- داروهای تجویزشده به صورت کامل و طبق برنامه ارائه شده مصرف شوند.
- در صورت ایجاد درد، ناراحتی یا فشار غیرطبیعی در چشم لازم است با پزشک متخصص مشورت گردد.
- از شیلد چشم بر اساس توصیه پزشک استفاده شود. توصیه عمومی این است که از شیلد چشم در فضای باز و هوای آلوده و نیز هنگام خواب استفاده گردد تا سطح چشم ها در اثر مواد معلق یا فشار در هنگام خواب آسیب نبیند.
- زمانی که لازم است تا افراد، بیرون و در فضای آزاد حضور یایند حتما از عینک آفتابی استاندارد استفاده شود.
- خشکی چشم یکی از عوارض رایج جراحی پی آر کی است. در هنگام خشکی چشم میتوان از قطره های تجویز شده یا اشک مصنوعی استفاده نمود. برای کاهش خشکی چشم لازم است تا افراد در محیط هایی با هوای آلوده یا گرد و خاک قرار نگیرند.
استفاده از گوشی بعد از عمل پی آر کی
استفاده از گوشی، تماشای تلویزیون، کار با کامپیوتر، مطالعه و سایر اموری که نیاز به خیره شدن به یک فاصله کم دارند به مدت حداقل 24 ساعت پس از عمل پی آر کی ممنوع هستند. این کارها میتوانند منجر به فشار چشم و خشکی آن شوند. از روز دوم به تدریج و طی بازه های کوتاه میتوان این فعالیت ها را انجام داد تا وضعیت چشم به حالت پایدار در بیاید. از روز دوم توصیه میشود تا افراد به ازای هر 20 دقیقه استفاده از این ابزار، به مدت 20 ثانیه به جسمی در فاصله 6 متر یا بیشتر نگاه کنند تا چشم ها استراحت کنند. همچنین در صورتی که در هنگام استفاده از این ابزار هر گونه ناراحتی و فشاری در چشم ها احساس شود لازم است تا افراد این ابزار را کنار بگذارند.
ضعیف شدن چشم بعد از عمل پی آر کی
عمل پی آر کی اگرچه بعنوان یک جراحی با تاثیر دائمی شناخته میشود اما نمیتواند از ضعیف شدن چشم ها در طول زندگی جلوگیری کند. بنابراین ممکن است در برخی افراد با افزایش سن شاهد ضعیف شدن چشم ها، با وجود سابقه عمل پی آر کی باشیم.
عوارض عمل پی آر کی
پی آر کی نوعی جراحی ایمن و بسیار سریع است. با این حال مانند هر نوع جراحی دیگری ممکن است عوارضی در پی داشته باشد. بسیاری از عوارض عمل پی آر کی طبیعی بوده و خطری جدی به شمار نمی آیند و برای رفع آنها کافی است تا زمان مناسبی بگذرد با این حال در صورتی که هر کدام از این عوارض منجر به ناراحتی غیرقابل کنترل چشم شوند لازم است تا با پزشک مشورت شود. از جمله عوارض عمل پی آر کی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناراحتی و درد چشم تا سه روز پس از عمل
- تحریک چشم
- آب ریزش چشم
- حساسیت به نور
- مشاهده هاله های نورانی در اطراف منبع نوری مانند لامپ و ...
- مات شدن دید، تاری دید و ابری شدن میدان دید
عوارض جدی و خطرناک و البته نادر عمل پی آر کی شامل موارد زیر هستند:
- دید دوتایی
- تغییر دید در تاریکی که معمولا این تغییر دائمی بوده و همراه با مشاهده درخشش های غیرطبیعی در شب و هاله است.
- از دست دادن بینایی که معمولا با عینک یا لنز تماسی قابل درمان نیست.
- خشکی چشم شدید و گاهی دائمی
- کاهش تاثیر جراحی با گذشت زمان، از جمله در افرادی با سن بالا که چشم دوربین داشته اند
قطره های بعد از عمل پی آر کی
پس از عمل پی آر کی انواعی از قطره ها تجویز میشوند. برخی از قطره هایی که تجویز میشوند با دارا بودن خاصیت ضدالتهابی میتوانند منجر به کاهش التهاب چشم شوند. همچنین برخی قطره ها نیز برای رفع خشکی چشم تجویز میشوند. قطره هایی نیز دارای آنتی بیوتیک هستند که برای جلوگیری از عفونت چشم ضروری هستند.
اگر دچار افتادگی پلک هستید؛ و مایل به درمان افتادگی پلک خود می باشید ؛ می توانید به دکتر بهرام اشراقی فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم در تهران و اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت از مطب تهران با شماره های 88713593-021 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114-031 تماس حاصل فرمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
لیزیک چشم
تاریخ انتشار : 1400-05-02تاریخ بروز رسانی : 1403-06-23 -
آیا تاثیر جراحی لیزیک پس از مدتی از بین می رود؟
تاریخ انتشار : 1400-06-29تاریخ بروز رسانی : 1403-07-16 -
نکات مهم در انجام پی آر کی و لیزیک
تاریخ انتشار : 1400-02-16تاریخ بروز رسانی : 1403-06-10 -
عمل لیزیک چشم چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-03-28تاریخ بروز رسانی : 1403-06-20
نظرات کاربران درباره این مطلب :اسفرجانی [ 1402-09-11 ]
سلام آقای دکتر استفاده از قطره های چشمی برای رفع قرمزی و التهاب بعد از استفاده از لنزهای چشمی آیا ضرر داره، مشکلی ایجاد نمیکنه؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .