تبخال چشمی چیست و چگونه درمان میشود؟
ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) یک ویروس رایج است که بسیاری از افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. تبخال چشم مانند همه انواع تبخال ها، به دلیل حمله ویروس هرپس سیمپلکس (Herpes Simplex) یا HSV نوع 1 به وجود میآید. ویروس تبخال بعد از ورود به بدن تا مدت ها در حالت غیر فعال و پنهان باقی می ماند. سپس بر اثر عواملی که فعال شدن ویروس را تحریک می کنند، ویروس به سیستم عصبی مرکزی میرود و بعد از آن خودش را به حالت های مختلفی مثل تبخال چشم نشان می دهد. فعالیت این ویروس، سبب ایجاد التهاب و زخم در قرنیه چشم فرد می شود. تبخال چشم ممکن است باعث نگرانی باشد؛ زیرا می تواند علائم ناراحت کننده ای داشته باشد. در موارد نادر، تبخال چشم میتواند بر لایههای عمیقتر چشم و بینایی فرد تأثیر بگذارد. یکی از مهمترین پارامترها در درمان تبخال چشمی و جلوگیری از کاهش بینایی در نتیجه بروز این بیماری، زمان مراجعهکردن به پزشک متخصص چشم است. تشخیص این بیماری با توجهبه علائم به وجود آمده در مراحل اولیه بروز، اهمیت بسیار زیادی دارد و در آن برهه زمانی میتوان از درمانهای سادهتری همچون داروهای ضدویروسی خوراکی، قطرهها و انوع پمادهای چشمی استفاده کرد.
علل ایجاد تبخال چشمی
ویروس تبخال می تواند از طریق ترشحات بینی یا تف کردن فرد مبتلا به عفونت پخش شود. زمانی که فردی تبخال دارد، این احتمال ممکن است بیشتر باشد. ویروسی که درون ترشحات وجود دارد، می تواند از طریق اعصاب بدن، که شامل اعصاب چشم نیز می شود، حرکت کند. در برخی موارد، ویروس وارد بدن می شود و هیچ مشکل و علامتی ایجاد نمی کند. پزشکان این شکل از ویروس را غیرفعال می نامند. گاهی اوقات برخی محرکها میتوانند باعث شوند که یک ویروس خفته شروع به تولید مثل کند و باعث تحریک چشم شود. نمونه هایی از این محرک ها عبارتند از:
- تب
- اعمال جراحی یا دندانپزشکی بزرگ
- استرس
- آفتاب سوختگی
- تروما یا آسیب شدید
ویروس تبخال می تواند بسیار مسری باشد. با این حال، هرکسی که با ویروس تبخال مواجه می شود یا با آن تماس پیدا می کند، تبخال چشمی نمی گیرد.
علائم تبخال چشمی
این عارضه نیز به مانند بیماریهای دیگر دارای علائمی است که میتوانند به عنوان هشدار ابتلا به بیماری تبخال چشم عمل کنند و شخص در صورت مواجهه با این نشانهها سریعاً باید روند درمان را آغاز نماید. مهمترین علائم این بیماری عبارتند از:
- ایجاد عفونت در ناحیه چشم
- ایجاد درد و سوزش شدید در ناحیه چشم
- آبریزش شدید چشمی
- احساس وجود شن در چشم
- حساسیت بالا به نور
- قرمز شدن چشم
- مشاهده لکههای قرمز رنگ در اطراف چشم
- خارش زیاد در ناحیه چشم
انواع تبخال چشمی
با توجه به ناحیه درگیر و میزان پیشرفت بیماری، این عارضه به انواع مختلفی دستهبندی میشود. در ادامه انواع مختلف این بیماری معرفی و در خصوص آنها توضیحاتی ارائه میگردد.
-
کراتیت هرپس
این نوع به عنوان متداولترین نوع این بیماری شناخته میشود. اگر کراتیت هرپس به موقع شناسایی نشود و پیشرفت کند، آنگاه امکان گسترش بیماری به نواحی دیگر چشم و بروز عفونت قرنیه وجود دارد، لذا تشخیص و درمان به موقع این بیماری بسیار اثر بخش بوده و بیمار را از مواجهه با خطرات بعدی محافظت مینماید.
-
کراتیت استروما
کراتیت استروما به عنوان خطرناکترین نوع این عارضه شناخته میشود. در این نوع لایههای عمیقتری از قرنیه درگیر میشوند و این مسئله، زخم، اختلال در بینایی و یا حتی نابینایی کامل را در پی خواهد داشت، لذا پزشک معالج باید سریعاً روند درمان را آغاز نماید.
-
ایریدوسیکلیت
ایریدوسیکلیت یکی دیگر از انواع بیماری تبخال چشم است که میتواند نواحی پشت چشم را هم درگیر کند. در صورتیکه درمان به موقع انجام نشود ممکن است شبکیه چشم نیز درگیر شود و مشکلات جبران ناپذیری برای شخص بوجود آورد. به دلیل قابلیت انتشار این نوع تا شبکیه، ایریدوسیکلیت یکی از انواع خطرناک این بیماری میباشد.
برای آگاهی از علل و درمان هرپس زوستر چشم ، کلیک کنید.
راههای درمان تبخال چشمی
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری تبخال چشم وجود ندارد. درعوض، چشم پزشک می تواند داروهایی را تجویز کند که اثرات و علائم بیماری را کاهش می دهند. محل تبخال چشم گزینه های درمانی را تعیین می کند.
-
پلک ها
پزشکان پمادهای موضعی مانند پماد ضد ویروسی یا آنتی بیوتیکی را برای فرد تجویز می کنند تا فرد این پماد ها را به آرامی روی پلک های خود بمالد. در حالی که پمادهای آنتی بیوتیک عفونت تبخال را درمان نمی کنند؛ اما از ورود سایر باکتری ها به نواحی باز و تاول دار پلک جلوگیری می کنند.
-
لایه های بیرونی چشم
اگر تبخال چشم فقط خارجی ترین لایه های چشم را درگیر کند، پزشک ممکن است یک قطره چشمی ضد ویروسی یا یک داروی ضد ویروسی خوراکی مانند آسیکلوویر (زویراکس) تجویز کند. اینها به کاهش اثرات ویروس کمک می کنند و می توانند طول مدت علائم را کاهش دهند.
-
لایه های عمیق تر چشم
اگر ویروس تبخال بر لایههای عمیقتر چشم تأثیر گذاشته باشد، چشم پزشک ممکن است قطرههای چشمی ضد ویروسی و داروهای خوراکی تجویز کند. همچنین ممکن است قطره های چشمی استروئیدی را نیز تجویز کنند. این قطره ها به کاهش التهاب چشم که می تواند منجر به افزایش فشار چشم شود، کمک می کنند.
پیشگیری از تبخال چشمی
یکی از راههای انتقال این عارضه میتواند از طریق تماس و بینی و دهان باشد. ازاینرو توصیه میشود بهمنظور پیشگیری از این بیماری از افراد مبتلا به تبخال چشمی دوری کنید و همچنین اگر قسمتی از بدن خودتان دارای تبخال است از تماس و لمس آن خودداری کنید. انجام این مراقبتها میتواند شما را تا حد زیادی از این عارضه خطرناک دور کند.
عوارض تبخال چشمی
تبخال چشمی می تواند باعث کدورت قرنیه و افت قابل توجه دید بیمار گردد. حتی گاهی مواقع فرد را نیازمند پیوند قرنیه می کند. فراموش نکنیم که این ویروس حتی می تواند در قرنیه پیوند شده هم عود داشته باشد. شما می توانید با مراجعه به پزشک و پیروی از برنامه درمانی خود در به حداقل رساندن خطر ابتلا به این عوارض کمک کنید. عوارض این بیماری عبارتند از:
- تاری دید و دو بینی
- تورم قرنیه همراه با التهاب و زخم
- ناراحتی و درد مزمن چشم
- کاهش بینایی و نابینایی
آیا تبخال چشمی خطرناک است؟
عدم مراجعه بهموقع به پزشک متخصص چشم و آگاهی نداشتن نسبت به علائم و روشهای درمان تبخال چشمی، منجربه گسترش بسیارسریع بیماری درمیان مردم شده و عوارض جبرانناپذیری به انسان، خصوصاً به بافت قرنیه او تحمیل خواهد کرد. التهابات خفیف تا شدید چشمی، عفونتهای مداوم موضعی، کدرشدن قرنیه چشم و احتیاج به پیوند قرنیه در مراحل آخر بیماری از مهمترین عوارض ایجادشده بهدنبال پیشرفت تبخالهای چشمی خواهد بود که میتواند به کوری مطلق هم منجر شود.
تبخال چشمی باعث کاهش بینایی میشود؟
یکی از عوارض اصلی عفونت تبخال چشمي ایجاد کدورت در قرنیه و کاهش دید ناشی از آن میباشد.
چه کسانی با تبخال چشم مواجه میشوند؟
این ویروس بهصورت نهفته در بدن فرد باقی میماند تا در زمانی که فرد در شرایط خاصی مانند استرس، نور شدید، تب، تغییرات هورمونی، گرما، ضربه و مصرف برخی داروها قرار میگیرد فعال شود. حال ممکن است این عارضه در چشم پدید آید که بیشتر در قرنیه و پلک هویدا میشود و در واقع همان تبخال چشمی رؤیت میشود. از این رو فرد به التهاب قرنیه دچار میشود و لایه های سطحی قرنیه دچار اختلال میشود؛ چرا که شرایط ایجاد تبخال در چشم به وجود آمده است. این دسته از افراد بیشتر در معرض تبخال چشم هستند.
تلفن مطب اصفهان : 36205114نظرات کاربران درباره این مطلب :راضیه کنجه باف [ 1403-06-31 ]
سلام حدود سه هفته است که دچار این عارضه شده م برای اولین باروقطره ضدویروس آب مقطر وپماد آسیکلوویر مصرف نموده ام، احساس بهبود میکنم امانه صددرصد، آیا مراجعه مجددبه پزشک لازم است؟ در چشم راستی م هنوز احساس سنگینی دارم ممنون پاسخ شما
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .