چه دلایلی موجب سردرد چشمی میشود؟
سردرد یک مشکل رایج است که افراد زیادی را روزانه درگیر میکند و میتواند نشانگر یک بیماری زمینهای ساده تا خطرناک باشد. با این حال شاید کمتر پیش بیاید که افراد علت سردرد خود را به چشمان خود نسبت دهند. سردرد چشمی زمانی ایجاد میشود که مشکلات مرتبط با چشم موجب ایجاد درد در سر از جمله قسمت پیشانی میشوند. این نوع دردها ممکن است به دلیل مشکلات مختلفی در چشم باشند. از جمله دلایل ایجاد سردرد چشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دوربینی:
کودکان و بزرگسالانی که چشمهای دوربین دارند معمولا سردردهایی را در مقابل سر خود و به شکل درد ابرو و اطراف آن گزارش میکنند. علت این مسئله این است که افراد دوربین به سختی میتوانند بر روی اشیا نزدیک تمرکز کنند و در صورتی که بیش از اندازه به یک جسم نزدیک تمرکز کنند عضلات چشم دچار خستگی و فشار میشوند و سردرد ایجاد میشود. این دردها با تمرکز بیشتر بر روی اجسام نزدیک تشدید شده و تکرارپذیری آنها نیز بیشتر میشود.
پیرچشمی:
پس از سنین 40 سالگی و بالاتر معمولا افراد احساس میکنند که تمرکز بر روی اشیا نزدیک سخت شده است. در این حالت به تدریج مطالعه یا نخ کردن سوزن سخت شده و دید فرد با گذشت زمان تار میشود. این وضعیت که غیرقابل اجتناب و پیشگیری است با عنوان پیرچشمی شناخته میشود و برای اکثر انسانها رخ میدهد. در این حالت نیز تلاش برای تمرکز میتواند منجر به خستگی عضلات چشم و سردرد شود. استفاده از عینک مطالعه یک راهکار مناسب برای کاهش این دردها است.
تشخیص و درمان انواع بیماریها و مشکلات اطراف چشم مانند پتوز و جراحی های زیبایی و جوانسازی چشم، جزو اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم انجام میشود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114 تماس حاصل فرمایید.
آرتریتیس سلولهای جاینت (Giant Cell Arteritis):
آرتریت جاینت سل که به عنوان آرتریت تمپورال نیز شناخته میشود، التهاب لایههای پوششی شریانهایی است که در امتداد شقیقه قرار دارند. GCA معمولا موجب ایجاد سردردهایی میشود که علاوه بر درد مداوم، فرد احساس درد ضرباندار در شقیقهها میکند. در این حالت به دلیل کاهش خونرسانی به عصب بینایی و شبکیه، علائمی نیز در بینایی ایجاد میشوند. این وضعیت بعنوان یک وضعیت اورژانسی شناخته میشود که در صورت عدم رسیدگی به موقع میتواند منجر به از دست رفتن بینایی در یک یا هر دو چشم شود.
گلوکوم:
نوع نادری از گلوکوم که به نام گلوکوم زاویهی حاد بسته (AACG) شناخته میشود میتواند منجر به سردردهایی شود که بصورت ناگهانی بروز میکنند. در این حالت فشار چشم به سرعت افزایش مییابد و فرد علائمی چون قرمزی چشمها، درد چشم و دید تار را تجربه میکند.
سندرم ایسکمیک چشمی: سندرم ایسکمیک چشمی (OIS) که به دلیل کمبود مزمن جریان خون در چشم ایجاد می شود اغلب باعث سردرد، کاهش بینایی و چندین علامت دیگر مانند آب مروارید، گلوکوم، خونریزی شبکیه و ... میشود.
هرپس زوستر:
این وضعیت که بعنوان زونا نیز شناخته میشود دارای علائمی همچون سردرد، تغییرات بینایی و درد شدید در اطراف چشم است. در حقیقت این وضعیت زمانی ایجاد میشود که ویروس آبله مرغان که به دلیل ابتلای قبلی فرد بصورت غیرفعال در بدن وجود دارد، دوباره فعال میشود. هرپس زوستر در صورتی که در اطراف چشم باشد خطرناک است. در این حالت برای جلوگیری از آسیب به اعصاب چشم و بینایی نیاز به بررسی اورژانسی وجود دارد.
ميگرن و ميگرن چشمى كه مى تواند با علايم بينايى ، ديدن هاله نور و سردرد يكطرفه همراه باشد. سردردهاى خوشه اى ، مشكلات سينوس، دندانها، گوش و زاويه فك مى توانند با درد در حدقه چشم بروز كنند
عفونت چشم:
در این حالت چشم دچار آسیب با میکروبها میشود. از علائم عفونت چشم میتوان به قرمزی و ایجاد درد در چشم اشاره کرد که میتواند در نهایت به درد در قسمتهای مختلف سر منجر شود.
فشار بر چشم:
در صورتی که چشم بیش از حد طبیعی تحت فشار قرار گیرد و بر یک قسمت متمرکز شود، عضلاتی که مسئول فوکوس یا تمرکز چشم هستند دچار کشش شده و در نهایت به سردرد منجر میشوند. امروزه با گسترش تکنولوژی معمولا افراد زمان زیادی را به زل زدن به یک صفحهی کوچک و متنهای دیجیتال صرف میکنند. تصاویر دیجیتال خود از بخشهای کوچکی به نام "پیکسل" تشکیل شدهاند و چشم در هنگام کارکردن با تصاویر دیجیتال مجبور است تا بر روی پیکسلها تمرکز کند و این مسئله در نهایت به ایجاد فشار زیاد بر روی عضلات چشم منجر میشود. خستگی عضلات چشم منجر به درد در اطراف چشم یا سایر نواحی سر میشود. خستگی چشم خود دارای دلایل متفاوت دیگری نیز است. از جمله:
- درخشش یا انعکاس بیش از حد صفحهی نمایش ابزار دیجیتال مانند موبایل یا کامپیوتر
- کنتراست کم بین متن صفحه و پس زمینه
- فاصلهی نامناسب صفحه نمایش دیجیتال با چشم
- زمان طولانی زل زدن به صفحه: زل زدن به مدت 2 ساعت و بیشتر و بدون استراحت چشم میتواند منجر به خستگی چشم و سردرد شود.
- تمرکز طولانی مدت روی یک کار واحد مثلا در هنگام رانندگی در مسافت طولانی، مطالعهی کتاب چاپی، خیاطی، بافندگی، طراحی و نقاشی و...
- وضعیتهایی با نور شدید یا نور بسیار کم. در نور شدید لازم است تا فرد از عینک آفتابی استاندارد استفاده نماید.
بنابراین در صورتی که فرد پس از کار متمرکز و طولانی احساس سردرد داشته باشد بهتر است ابتدا کمی به چشمان خود استراحت داده و از تمرکز شدید بر روی یک نقطه دوری کند. معمولا این نوع دردها که در اثر مشکلات چشمی ایجاد میشوند با استراحت بهبود مییابند مگر اینکه نشانگر یک وضعیت اورژانسی باشند که در این حالت نیاز است تا فرد سریعا به مراکز درمانی مراجعه نماید.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند بلفاروپلاستی پلک فوقانی و تحتانی، جراحی لیفت شقیقه، جراحی لیفت ابرو و روشهای غیر جراحی مانند تزریق ژل و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، میتواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
پلک زدن غیر ارادی یا بلفارواسپاسم چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-03-10تاریخ بروز رسانی : 1401-03-14 -
اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید بیشتر مراقب چشم هایتان باشید
تاریخ انتشار : 1400-08-30تاریخ بروز رسانی : 1400-08-30 -
چرا بعضی چشم ها از حدقه بیرون می زند؟
تاریخ انتشار : 1400-08-20تاریخ بروز رسانی : 1403-08-14
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .